onsdag 28 januari 2009

Bandkantningsbekymmer

Ett tag var det nära att bandkantningsskiten åkte ut i snön om det hade funnits någon. Meeen nu börjar vi så smått börja närma oss att bli vänner. Men inte helt ännu. Kanske är det jag som är perfektionist men jag tycker helt enkelt inte att det blir tillräckligt snyggt. När jag syr manuellt blir tvillingsömmen så gott som perfekt. Med bandkantningsapparaten blir det väldigt svajigt. På bilden nedan ser man den bästa sömmen jag lyckats åstadkomma.
Vad tycker ni andra? Är det acceptabelt? Jag tycker inte det! Jag lyckas inte heller komma runt problemet att det blir lite löst på avigsidan. Det problemet har jag dock även utan bandkantaren om än inte lika mycket. Jag har provat tusen olika inställningar men det blir inte bättre än så här. Tycker även att bandkantaren töjer tyget lite väl mycket.

Det var inte helt lätt att få till några bra bilder på hur den sitter fast men kanske kan man se om något är helt käpprätt. Haka inte upp er på att nålen inte sitter på rätt plats i förhållande till tråden. Flyttade runt den för att prova om det blev någon skillnad.
Tar tacksamt emot alla tips och funderingar om vad som kan vara tokigt.4 kommentarer:

Sandra sa...

Hej! Jag tycker att det är lättare att kanta med interlock. Den töjer sig inte lika mycket jag upplever att den löper smidigare genom kantbandaren och då blir stygnen finare också. Det där med att trådspänningen på undertråden är lös har jag samma problem med...

Mimmi sa...

Konstigt! Ber om ursäkt för jag trodde jag hade svarat dig. Skrev iallafall et långt inlägg till dig direkt, men något måste ha blivit fel.

Jag ser inte något direkt fel på dessa bilder. Skulle även vilja se en helhetsbild rakt framifrån när du kantar. Det jag funderar över är vilka kavlitéer på tyger du använder. Jag kantar nästan uteslutande med S&S stretch-jersey som går kanon. När jag använder tunn singeltrikå, så drar sig trikån lite, men dessa inställningar skal jag laborera lite med. i kraftigare interlock såsom elefanter och ugglor så tycker jag det går alldeles utmärkt. Ditt kantband tycker jag dock ser helt OK ut, med mina mått mätt, men om det är den bästa biten som du säger så kanske det är trist när det blir sämre. Jag har upptäckt att mina kantband drar sig så att sömmen kommer utanför när jag svänger så i dessa skeden använder jag pincett för att hålla emot vid pressarfoten, annrs syr den rakt och fint.

Supersvårt det här var - och jag vill verkligen att du skall tycka det är lika roligt och lätt som jag tycker.

Funderar lite till och återkommer.

Mimmi sa...

Hitills när jag kantat har jag uteslutande använt mig av tvillingsöm och använder då de två nålarna längst till vänster. Kantbandsapparaten sätter jag så den bara är ca 0.5-1 mm till vänster om kanten på pressarfoten (den genomskinliga) Tycker det verkar som du har skuvat fast den lite längre åt vänster än vad jag har, men detta skall ju inte ha något med ditt trassel och svajiga söm.

Laura Luna sa...

Min kantbandsfot åkte ut, men jag skaffade en bredare så att jag kunde ha på bodisar utan att det blev konstigt i knäppningen. Även jag tror att interlock kan bara en bra läsning, jag vill gärna ha ett tunnare tyg på kantbandet, men jag ska prova foten i helgen om jag har tålamod.